top of page

Да бъдем част от историята, като гледаме в бъдещето

Updated: Feb 15, 2022

Тютюневата фабрика "Орел" се превръща в красив хотел в центъра на гр. Пловдив



В началото на миналия век България е известна в цял свят с качествения си тютюн, а град Пловдив е център на производството и търговията на тютюн.


Любимият на много българи роман "Тютюн" от Димитър Димов също е писан в града под тепетата.

Построена през 1890г., проектирана от италиански архитект, фабрика Орел се превръща в един от емблематичните симовли на своята епоха. За времето си фабриката, като производител на тютюн и цигари, е една от най-големите и най-модерни в България. В тази сграда са създадени и първите български пури, което буди дълбоко уважение към иновативността и предприемчивият дух в едни несигурни времена.



Последните 30 години сградата пустее и тъне в разруха. Инвеститорите се заемат с нелеката задата да върнат нейния дух и да я направят красивата архитектурна забележителност на град Пловдив, която е била някога.



Ще разкажем за покрива ...

.... за да запазят автентичността на сградата, инвеститорите се спряха на титан цинкова ламарина. Титан цинковата ламарина е характерна за епохата на сградата. Избраната ламарина е с високо качество, със специално покритие, което чрез естествени процеси на създаване на патина образува защитен слой. Титан цинковата ламарина произведена в Холандия от #NeDZink, специално за проекта и е с марката #NOVA. Този слой предпазва материала от корозия, придава отличителния му чар и запазва покрива за идните поколения.


За постигнем максимален ефект и да оптимизираме функцията на покрива използвахме две системи - винекл фалц и шиндли.





За подконструкцията на покрива са използвани швейцарски покривни #мембрани #Ampack. Подпокривната конструкция включва система за вентилация, необходима за покривите от титан цинкова ламарина и топлоизолационна система, разработена за проекта. Подпокривната конструкция е от огромно значение за живота на покрива и сградата, за околоната среда и за вътрешната среда на самата сградата.


Благодарим на инвеститорите за доверието. Винаги е удоволствие да работим с професионалисти. За нас беше чест да участваме в реставрирането на тази знакова за гр. Пловдив сграда.



 


 

bottom of page